Smärta i handleden kan ha flera orsaker. En vanlig orsak är överbelastning som inträffar när handleden har utsatts för tung eller upprepande belastning. Det beror på små lokala inflammationer som ger upphov till smärtan. Det som råkar ut för belastningen är ofta handens sträck- och böjmuskulatur.

Att ha ont i handlederna kan försvåra många vardagsmoment eftersom att man använder händerna till i stort sett allting man gör. Här nedan går vi igenom några orsaker som kan ligga till grund för smärtande handleder.

Klicka här för mina rekommendationer av de bästa handledsstöden vid ont i handleden

Inflammation i handleden

Om du ofta gör monotona rörelser med handleden till exempel i ditt arbete, kan det resultera i en inflammation i senorna inuti handleden. Symptomen för handledinflammation är värk och svaghet i leden samt smärta vid beröring av inflammationsstället.

För att komma till rätta med inflammationen kan man använda sig av ett handledsstöd som ger mycket support, gärna utrustade med avlastande spännband som Rehband Blue Line Handledsskydd. Vid inflammation kan det även vara skönt att välja ett skydd med tumsupport, exempelvis Vulkanskydd AirXtend Handledsbandage.

Instabilitet

Instabilitet i handlederna kan bero på överbelastning eller Bandagerad handuppkomma till följd av en tidigare stukad handled. Symptomen för instabilitet är smärta som kan uppstå i hela den drabbade armen. Det kan även kännas som att leden hoppar ur sin position vilket kan medföra ett ”klickande” ljud.

Det är viktigt att behandla instabilitet innan det riskerar att orsaka ytterligare problem i form av felbelastning.

Ett stabiliserande handledsstöd är det bästa botemedlet mot instabiliteten. Beroende på hur pass instabil din handled är kan du välja skydd med olika mycket support. Vid hård styrketräning krävs till exempel rejält med support, Mueller Wrist Brace med splint är ett lämpligt alternativ för det. För vardaglig användning räcker det oftast med något mindre support vilket gör Back on Track Physio till ett bra val.

Artros

Artros innebär en förslitning av brosket som finns i lederna. När det slits snabbare än det byggs upp kan det leda till att benet skadas vilket i sin tur kan orsaka deformationer som resulterar i smärtande och stela leder. Orsaken till artros är överbelastning, felpositionering eller en tidigare skada. Utöver smärta och stelhet kan leden även svullna samt att man upplever kraftlöshet, knarrande leder, hypertermi (värmeökning) samt lokal trycksmärta.

Vid artros kan ett handledsstöd som bekvämt kan bäras i vardagen underlätta genom att bidra med smärtlindrande och mjukgörande värme. Välj exempelvis Vulkanskydd Elastic Handledsskydd som passar perfekt vid förslitningsskador som artros.

Tumartros som man hör på namnet drabbar tummens basled och kan också resultera i problem i handleden samt kraftnedsättning i pincettgreppet mellan tumme och pekfingret. Vid tumartros kan man med fördel använda sig av en tumortros, exempelvis Ottobock Tumskydd, som specifikt stabiliserar upp tumleden.

De Quervains syndrom

Den här sjukdomen innebär att det smärtar i handleden på tumsidan. Smärtan uppträder oftast när du rör på tummen och beror på inflammation i en senskida. Det är en vanlig åkomma där orsaken är okänd. Troligtvis kan ensidiga rörelser med handen och tummen ligga till grund för problemen. Även hormonförändringar i kroppen, exempelvis vid graviditet misstänks kunna orsaka De Quervains syndrom.

Förutom smärta kan man även uppleva svårighet att greppa och lyfta saker. Besvären kan gå över av sig självt man det krävs ofta en operation för att bli bra. Ett handledsskydd med tumstöd, exempelvis Vulkanskydd AirXtend Handledsbandage kan lindra smärtan och ge handleden extra välbehövlig support.

 

Mina rekommendationer – De bästa handledsskydden vid smärta

Vulkanskydd Elastic Handledsskydd – Vid smärta i handled och tumme

Vulkanskydd Elastic HandledsskyddDet här funktionsskyddet ger extra stöd till svaga och ömmande handleder vid exempelvis förslitningsskador. Det är bekvämt att bära såväl vid träning som till vardags. Skyddet kan även användas i skadeförebyggande syfte samt vid överbelastning eller stukning.

Läs mer och köp Vulkanskydd Elastic Handledsskydd från Svensktkosttillskott nu!

 


Mueller Wrist Brace w/splint – Stabilt stöd med skena vid instabil handled

Mueller Wrist Brace w/splintDet här skyddet har en avtagbar skena som ger extra stabilt stöd till en ömmande handled. Det har bra passform som justeras med kardborreband på skyddets ovansida. Skyddet är tillverkat i ett material som låter huden andas varför det även är bekvämt att bära.

Köp Mueller Wrist Brace med splint

 

 


Rehband Rx Handledsskydd – Rejält med stöd vid inflammation

Det här skyddet bidrar med både värme, kompression och stabilitet samtidigt som det sitter bekvämt kring leden utan att hindra dig i dina rörelser. Det ger ett stabilt stöd och kan användas såväl förebyggande, vid befintliga besvär samt vid hård träning.

Läs mer och köp Rehband Rx Handledsstöd

 

 


Vulkanskydd AirXtend Handledsbandage – Extra stöd för tummen

Vulkan AirXtend HandledsbandageDet här handledsbandaget från Vulkan bidrar med bra kompression och stabiliserar upp handleden och stödjer tummen samtidigt som rörligheten behålls. Materialet tillåter huden att andas vilket gör att skyddet är bekvämt att bära både till vardags och under aktivitet. Passande användningsområden är vid instabilitet, svullnad och inflammation i handleden.

Köp Vulkanskydd AirXtend Handledsbandage

 


Back on Track Physio handledsskydd- Perfekt för vardagsanvändning

Back on Track Physio VristskyddDet här skyddet passar perfekt att använda till vardags då det är tunt och därmed enkelt kan bäras under kläderna. Back on Track’s produkter är tillverkade i en keramisk textil som reflekterar tillbaka kroppens värme. Handledsstödet verkar därför värmande på handleden vilket lindrar stelhet och smärta. Det elastiska materialet ger stabilitet till leden och underlättar vid ansträngande moment, exempelvis monotont kontorsarbete.

Köp Back on Track Physio Handledsskydd

 


Hoppas du hittade vad du söker och lycka till med din handled 🙂