En vanlig orsakerna till smärta och problem med handlederna är karpaltunnelsyndrom.

Klicka här för att bli nedscrollad till mina rekommendationer för de bästa handledsstöden vid karpaltunnelsyndrom

Vad är karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunneln är en kanal som går mellan ben och ett ledband i handloven. Inuti karpaltunneln finns medianusnerven och senor som leder till musklerna i fingrarna. Om medianusnerven hamnar i kläm på grund av minskat utrymme orsakas karpaltunnelsyndrom. Det är en vanlig men oftast ofarlig åkomma som mestadels drabbar människor i medelåldern.

Vilka är symptomen på karpaltunnelsyndrom?Två händer

Vanliga symptom på karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händer och fingrar. Ofta märks det av mest på natten till en början. Det beror på att svullnad uppstår då man inte rör fingrarna under sömnen. Om man sover med böjd handled orsakar även det ett ökat tryck på nerven vilket också är en orsak till att besvären är vanliga på natten. Det kan hända att man vaknar av att handen känns avdomnad och man känner ett behov av att skaka liv i den igen.

I samband med nedsatt känsel i handen och fingrarna kan man också bli mer fumlig och ha svårt att greppa saker. Särskilt tummen kan förlora sin normala kraft. Smärta kan stråla från handen och hela vägen upp till axeln i vissa fall. Även om symptomen kan upplevas obehagliga är de sällan allvarliga. I sällsynta fall kan de vara tecken på andra problem som minskad hormonproduktion från sköldkörteln.

Varför får man karpaltunnelsyndrom?

Ett ökat tryck från vävnaden runtom karpaltunneln kan göra att medianusnerven kommer i kläm. Ett ökat tryck kan uppstå vid exempelvis senskideinflammation som oftast drabbar kvinnor i medelåldern. Även graviditet kan ge upphov till karpaltunnelsyndrom på grund av ökad ansamling av vätska i vävnaden vilket också orsakar tryck på nerven. Efter förlossningen brukar symptomen dock gå över.

Hur behandlas karpaltunnelsyndrom?

Besvären vid karpaltunnelsyndrom går oftast över av utan att man behöver ta hjälp av sjukvården. På egen hand kan man tänka på att positionera handlederna i ett neutralt läge, det vill säga att ha raka handleder. Det bästa är att använda ett stabilt handledsstöd med mycket support för att behålla handlederna i en korrekt position. Välj därför gärna ett skydd utrustat med skena, mer om det längre ner på sidan. Skydden kan även användas nattetid då problemen med karpaltunnelsyndrom brukar visa sig som mest.

Om problemen kvarstår länge eller förvärras är det dock bra att ta kontakt med en vårdcentral. I vissa fall förbättras problemen vid kortisoninjektion i karpaltunneln, men det kan också krävas en operation för att bli av med långvariga besvär. Vid operation öppnas karpaltunneln upp genom att ligamentet delas. När det sedan läker ihop skapas det mer plats för medianusnerven och senorna vilket minskar trycket.

Övningar vid karpaltunnelsyndrom

Genom att träna handlederna kan du både förebygga och lindra symptomen från karpaltunnelsyndrom. Här kommer några tips på enkla övningar att göra till vardags som kan hjälpa dig:

  • Cirkelrörelser med handlederna. Ha handflatorna vända nedåt och utåt medan du sedan vrider handlederna fram gånger åt det ena hållet och sedan fem gånger åt det andra hållet.
  • Sträcka på fingrarna. Sträck fingrarna rakt ut så långt det hår och håll sedan kvar så i 10 sekunder. Upprepa minst 3 gånger per dag.
  • Stretcha tummen. Ta tag i ena handens tumme med den andra handen. Dra tummen bakåt tills du känner en lätt stretch och håll kvar så. Gör övningen försiktigt så att du inte skapar för hård påfrestning på tummen.
  • Spänna handen. Knyt näven så hårt du kan, gärna genom att använda en så kallad stressboll att pressa ihop. Krama och släpp greppet ca 10 gånger med varje hand.

 

Min rekommendation – Det bästa handledsstödet vid karpaltunnelsyndrom

Mueller Wrist Brace w/splint

Mueller Wrist Brace w/splintDet här skyddet har en avtagbar skena som ger extra stabilt stöd till en ömmande handled, exempelvis vid karpaltunnelsyndrom. Det har en bra passform som justeras med kardborreband på skyddets ovansida. Skyddet är tillverkat i ett material som låter huden andas varför det även är bekvämt att bära.

Köp Mueller Wrist Brace från Svensktkosttillskott nu!

 


Hoppas du hittade vad du sökte och lycka till med din handled! Vill du läsa lite mer om handledsstöd i allmänhet så klickar du på länken.