Stukning av handleden, eller handledsdistorsion som det också kallas, kan vara mycket besvärligt i vardagen. Stukning uppstår ofta till följd av ett fall där du tagit emot dig med händerna och en stor påfrestning av handleden har skett. Det kan även orsakas av slag eller kraftig vridning av något slag.
Vilka är symptomen på en stukad handled?
En stukad handled blir svullen och öm vilket kan begränsa rörligheten i leden samt orsaka smärta. Ofta vet man vad det är som orsakat stukningen eftersom den sker av någon plötslig händelse som är extra påfrestande för leden. Det kan till exempel vara ett hårt fall där du tagit emot dig med händerna.
Vad orsakar en stukning av handleden?
Förutom att fallolyckor kan ligga bakom stukningar kan de även inträffa i sporter där närkontakt är vanligt, eller vid hård styrketräning där lederna utsätts för stora påfrestningar. Stukningen orsakas när ledbanden förlängs genom en kraftig påfrestning mot en utsträckt hand.
Hur behandlar man en stukad handled?
Problemen går ofta över av sig själv, men om handleden skulle bli mycket svullen, missfärgad eller ha en felställning är det viktigt att söka vård. Vid själva stukningstillfället är det bra att använda sig av ”PRICE”, en metod för att minska skadans omfattning samt lindra smärtan. PRICE bör påbörjas så snart som möjligt efter skadetillfället och går till enligt följande:
P – ”Prompt Pressure”
Lägg ett tryckförband hårt runt det skadade området. Linda utifrån och in mot hjärtat. Låt förbandet sitta i minst en halvtimme. Eftersom tryckförbandet läggs så pass hårt behöver det ofta läggas om för att lätta på trycket efter 10 – 15 minuter.
R – ”Rest”
Vila minskar cirkulationen och blodflödet till det skadade området vilket minimerar svullnaden och förhindrar att skadan bli värre än nödvändigt.
I – ”Ice”
Kyla har en smärtlindrande effekt. Använd gärna en kylpåse som du fäster med en elastisk binda för att samtidigt ge lite tryck på det skadade området. Tänk på att använda något mellan det kylande materialet och huden för att undvika förfrysning och frostskador. Kylmomentet kan upprepas var fjärde timme i ca 20 – 30 minuter per gång om smärtan inte ger med sig.
C – ”Compression”
Efter tryckbandaget som initialt läggs för att bistå med hård kompression läggs ett bandage med lättare tryck. Kompression ska fortsätta ges under minst 48 timmar efter skadetillfället. 48 timmar är ungefär den tiden som blödningen pågår.
E – ”Elevation”
Att hålla upp handen i högläge (ovanför hjärtat) minskar blodtillförseln till skadan. Håll upp handen 50 – 70 cm ovanför hjärtat för optimal effekt. Kombinationen kompression och högläge minskar svullnad och vätskeansamling i skadeområdet.
För att bli av med besvären av en stukning är det viktigt att först och främst låta leden vila från ytterligare påfrestningar. Därefter bör man arbeta med rehabiliterande styrkeövningar, gärna i kombination med ett handledsstöd som hjälper handleden genom att stabilisera och avlasta den. Du bör välja ett handledsstöd med ordentligt med support, gärna en variant med skena eller spännband som ger extra mycket stöd.
Mina rekommendationer vid stukad handled
Vulkan AirXtend Handledsbandage
Det här handledsbandaget från Vulkan bidrar med bra kompression och stabiliserar upp handleden samtidigt som rörligheten behålls. Materialet tillåter huden att andas vilket gör att skyddet är bekvämt att bära både till vardags och under aktivitet. Passande användningsområden är vid instabilitet och svullnad i handleder, till exempel efter en stukning.
Mueller Wraparound Wrist Support
Det här handledsskyddet tas enkelt på genom att det fästs runt tummen och sedan viras runt handleden. Det är tillverkat i mjuk neoprenblandning som värmer leden och låter huden andas. Det ger en bra support åt handleden vilket behövs efter exempelvis en stukning.
Det var lite kort information och förhoppningsvis lite hjälp med din stukade handled, jag hoppas du får ordning på den så smärtfritt och snabbt som möjligt.